Kontoret och studion

Det är ofta i artisternas egna kontor som produktionsidéer växer fram, och demoinspelningar produceras. Flera av de mest framgångsrika popartisterna under de senaste åren, som Laleh och Salem al Fakir har till och med gjort större delen av sina debutskivor i sin egen hemmastudio i lägenheten. Nu har de flesta musiker möjlighet att med mobilkameror och programvara för videoredigering producera professionella videor för reklam, och kontoret blir en inspelningsstudio för både musik och video.

En viktig del för en funktionerande studio är ljudisoleringen. Detta är dels för att ljud inte ska komma in utifrån, och att grannar ska störas så lite som möjligt, men också för att få ett bra ljud i inspelningen. Professionell ljuddämpningsutrustning är ofta det bästa, men madrasser, tyger och mattor är bra för att dämpa eko, och vad som helst med en viss tjocklek hjälper till att ljud inte kommer in eller ut. Det finns också speciella insatser, ljudisolerade bås, som du köper färdigkonstruerade som gör att du kan öva och spela relativt obehindrat i din lägenhet eller ditt kontor.

studio

Ett problem som ofta uppstår för en kompositör eller arrangör som arbetar i studion är att det finns två keyboards som båda kräver mycket plats och gärna bör ha en central position, nämligen tangentbordet till datorn liksom synten. Mixar du vill du dessutom ofta gärna ha mixerbordet framför dig och en mus att navigera med. En vanlig lösning är att ha någon av tangentborden på en utdragbar låda i skrivbordet, men i slutändan är det omöjligt att ha allt detta på samma plats och hundra procent tillgängligt. Här får du som musiker göra en avvägning vad som du använder mest och vad som ska ha huvudplatsen. Om du använder kontoret för annat arbete kan det krävas en annan uppsättning än den för studioarbetet. Då är det också bra att tänka på hur du kan underlätta i ditt vanliga kontorsarbete för att inte distraheras av all annan utrustning.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *